«Святе» місце не пустує: що прийшло на зміну «Синім китам»?

Історія з «Синіми китами» триває і далі, розповідає Альона КРИВУЛЯК, директор Департаменту Національних «гарячих ліній» Центру «Ла Страда-Україна». Тому батькам та вчителям варто більше часу приділяти своїм дітям, а підліткам відкрити очі та зрозуміти, що вони стають іграшками в чужих руках.

Чи завершилась історія з «Синіми китами»?
Альона КРИВУЛЯК: «На жаль, ні. І блокування доступу до VK нічого не вирішило. Зараз ми отримуємо величезну кількість дзвінків від дітей, які обізлені через блокування та шукають всі можливі способи обійти його, щоб продовжити виконувати завдання з квесту. І що має нас насторожити – усі ці смертельні квести перебазувалися в Інстаграм та Вайбер».

ЩО, КРІМ КИТІВ?
групи на кшталт «Новий шлях»
«Квест Феї Лінкс», «Квест рожевої феї» (останнє завдання – відкрутити конфорку на газовій плиті, не запалюючи сірника (щоб не опалити крильця) та лягти спати. На ранок станеш феєчкою)
нанесення шрамів (популярне серед дівчат)
«собачий кайф» (популярний ще з 90-х, метод удушення або сильного натискання на грудну клітку, щоб втратити свідомість)

ЧОМУ НЕ КАРАЮТЬ ВИННИХ?
«Справа в тому, що у законі про доведення людини до самогубства не написано, що винного можна притягнути до відповідальності за доведення до самогубства через інформаційно-комунікативні технології. Те, що написано у соцмережах, на сторінках дітей і т.д. не вважається доказом у суді. Відповідно – куратори не понесли кримінальної відповідальності».

МОТИВИ КУРАТОРІВ
прагнення відчути себе «Богом», вершити чужі долі
підвищення самооцінки (це «круто», ти творець таємної спільноти, гуру з мільйоном підписників)
матеріальний інтерес (продаж відео, реклама у групах)
«набивання» фанатів (музичних творів, творчість і т.д.)
шахрайство (останнім часом бували випадки, коли у дітей вимагали надати дані банківських рахунків, карток, пін-кодів і т.п.)

У FB є такі групи?
Альона КРИВУЛЯК: «Ні. FB має свою визначену політику, яка проти таких спільнот. Створити таку групу в FB просто неможливо. У всіх інших соцмережах це можливо. По суті, це ніхто не моніторить».

ЯК КУРАТОРИ ШУКАЮТЬ ЖЕРТВ?
«Ведеться серйозний моніторинг життя дитини у соцмережі. Коли нам дзвонять діти, кажуть, що куратори знаходять їх самі. Вони дивляться на кількість друзів, пости, музику, відеоролики, в яких групах дитина, які у неї фото, кольорова гама. Куратори відчувають, яких дітей можна впіймати на вудочку та як ними маніпулювати».

Як діти дізнаються про вашу лінію? Що робити, щоб діти зрозуміли, що їм є кому допомогти, навіть якщо їх залякали?
«Нам дуже допомагають ЗМІ. Важливо, щоб вчителі та психологи у школах інформували дітей як про небезпеку, так і про способи, як впоратися. До батьків діти часто бояться звертатися. Cподіваємося, що ніхто не залишиться байдужим».
Як не потрапити до «синіх китів» – Катерина ГОЛЬЦБЕРГ.

Детальніше: http://short.media/health/shcho-priishlo-na-zminu-sinim-kitam © short.media